Лични финанси

Най-важното за безопасен Коледен онлайн шопинг

Публикувано на 20 декември 2016 от Катя Делипавлова

Най-важното за безопасен Коледен онлайн шопинг

Предлагаме ти няколко основните правила за безопасно онлайн пазаруване.

И така ето как пазаруването да е по-сигурно за семейния ти бюджет:

Пазарувай само от проверени търговци

Звучи като най-логичното нещо, но много хора се подвеждат от добрите оферти и попадат на некоректни търговци.

За да си споекоен, можеш да провериш кога е създаден сайтът и има ли реални контакти. Виж условията за доставка и връщане. Сигурните търговци обикновено работят с лицензирани куриери и доставят на посочен от теб адрес. Ако поискат да си определите среща, за да получите стоката, значи нещо не е ок.

Използвай всички системи за сигурност на банковата си карта

Вече има много начини да защитите своите плащания в интернет. В крайна сметка никой не иска точно на празниците неприятна изненада като източена банкова карта. Затова спазвай основните правила:

  • Никога не разкривай номера на картата, ПИН кода си и трицифрения код за сигурност на гърба на непознати лица.

  • Активирай поне едно от средства за защита, които издателят на картата предлага: SMS известяване, 3D сигурност при онлайн пазаруване и така нататък.

  • Периодично проверявай наличността по сметката и съмнителни движения по нея.

Прочети дребния шрифт

Много внимателно проверявай какво включва обявената цена. Например, може да няма доставка или да се отнася за по-малка разфасовка, ако стоката е парфюм. Запознай се и с условията за връщане на стоката и за застраховка. Това са, на пръв поглед, досадни детайли, но могат да ви спестят много главоболия.

Виж и сроковете за доставка. Обикновено търговците са много натоварени покрай Коледа и може пратката ви да се забави. Затова е най-добре да се обадиш и да провериш кога ще получиш поръчаните продукти – ето защо ти трябва реален телефон на търговеца.

Това бяха някои от най-важните правила за онлайн пазаруването, които да направят празниците по-хубави. И запомни: по-добре три пъти проверявай, отколкото после да съжаляваш. А ето и кои бяха най-желаните технологични подаръци през миналата година.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации