Лични финанси

Най-важното за безопасен Коледен онлайн шопинг

Публикувано на 20 декември 2016 от Катя Делипавлова

Най-важното за безопасен Коледен онлайн шопинг

Предлагаме ти няколко основните правила за безопасно онлайн пазаруване.

И така ето как пазаруването да е по-сигурно за семейния ти бюджет:

Пазарувай само от проверени търговци

Звучи като най-логичното нещо, но много хора се подвеждат от добрите оферти и попадат на некоректни търговци.

За да си споекоен, можеш да провериш кога е създаден сайтът и има ли реални контакти. Виж условията за доставка и връщане. Сигурните търговци обикновено работят с лицензирани куриери и доставят на посочен от теб адрес. Ако поискат да си определите среща, за да получите стоката, значи нещо не е ок.

Използвай всички системи за сигурност на банковата си карта

Вече има много начини да защитите своите плащания в интернет. В крайна сметка никой не иска точно на празниците неприятна изненада като източена банкова карта. Затова спазвай основните правила:

  • Никога не разкривай номера на картата, ПИН кода си и трицифрения код за сигурност на гърба на непознати лица.

  • Активирай поне едно от средства за защита, които издателят на картата предлага: SMS известяване, 3D сигурност при онлайн пазаруване и така нататък.

  • Периодично проверявай наличността по сметката и съмнителни движения по нея.

Прочети дребния шрифт

Много внимателно проверявай какво включва обявената цена. Например, може да няма доставка или да се отнася за по-малка разфасовка, ако стоката е парфюм. Запознай се и с условията за връщане на стоката и за застраховка. Това са, на пръв поглед, досадни детайли, но могат да ви спестят много главоболия.

Виж и сроковете за доставка. Обикновено търговците са много натоварени покрай Коледа и може пратката ви да се забави. Затова е най-добре да се обадиш и да провериш кога ще получиш поръчаните продукти – ето защо ти трябва реален телефон на търговеца.

Това бяха някои от най-важните правила за онлайн пазаруването, които да направят празниците по-хубави. И запомни: по-добре три пъти проверявай, отколкото после да съжаляваш. А ето и кои бяха най-желаните технологични подаръци през миналата година.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации