Лични финанси

Наръчник по финанси за децата

Публикувано на 1 юни 2015 от Катя Делипавлова

Наръчник по финанси за децата

Какво можеш да направиш, за да научиш детето си на финансова грамотност?

Това е често задаван въпрос от родителите. Ето защо подготвихме наръчник, с който да се ориентираш какво трябва да знае детето ти според възрастта му: 

Децата на 2-3 години

В тази възраст децата още не могат да разберат стойността на парите, но могат да започнат да разпознават различните видове монети.
Един от начините да се научат е под формата на игра. Всяка монета има различна големина, цвят и стойност. Показвай на детето от различните монети и го подканвай да ги познава, така с времето ще се научи и да ги използва
Друга начин, с който детето ще се забавлява и учи, е играта на магазин. С нея ще стимулираш въображението му и ще го въведеш в основите на търговията.

Децата на 4-5 години

Подходяща възраст, в която можеш да включиш детето в седмичното пазаруване. Всяка верига магазини обозначава намалените си стоки и промоционални оферти с цветни етикети, различни от всички останали. Обясни на детето си, че продуктите, обозначени с тези стикери, са с по-ниски цени и така се пестят пари. Превърни пазаруването в игра, като го помолиш да открива продуктите, обозначени с промо стикер. Тази игра ще му помогне да цени парите и да харчи разумно.

Децата на 6-8 години

Това е възрастта, в която дето тръгва на училище и ще започне да получава джобни. Един добър повод е да го заведеш в банков клон и да му отвориш спестовна сметка. Най-добрият начин да научиш детето как да харчи и спестява е чрез личен пример. Покажи му как на практика в семейството се съставя месечен бюджет, как се прави списък за пазаруване и как се разпределят парите между всички нужди.

Децата на 9-12 години

В тази възраст е добре да вдигнеш нивото на играта в магазина, като научиш детето си да разчита етикетите с цените на  стоките. То вече познава цифрите и знае кое струва по-малко и кое е повече. В този период е важно да му обясниш как да избира стоките спрямо цена и качество.

Децата над 13 години

В тинейджърската възраст детето е достатъчно голямо, за да има свой личен бюджет. Сега е моментът и да се научи правилно да го управлява. Можеш да му направиш дебитна карта, с която да се разплаща и тегли пари. Може да следи наличността по сметката си с помощта на мобилно приложение.

Финансовите уроци са много важни за развитието на децата, за да се научават да бъдат отговорни към приходите и разходите си, да спестяват и управляват личния си бюджет.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации