Лични финанси

Как да управляваш финансите си: Бюджет

Публикувано на 10 ноември 2016 от Лили Николова

Как да управляваш финансите си: Бюджет

В училище не се преподават уроци как да управляваш личните си финанси, а това са важни умения, които всеки трябва да усвои, за да си спести много бъдещи притеснения. Много хора не знаят как да разполагат с парите си, а за спестявания въобще не мислят.

В няколко поредни статии ще ти дадем съвети как да се справиш с личните си финанси и да управляваш парите си разумно.

Ще започнем с месечния бюджет. Следвай тези стъпки:

Стъпка 1: Следи разходите си в рамките на един месец

Не е нужно да се ограничаваш. В първата стъпка е важно да придобиеш представа какви са разходите ти за един месец. Запази всички касови бележки, обърни внимание на това колко пари в брой харчиш и колко с кредитната си карта, за да разбереш какво ти остава, когато месецът свърши.

Стъпка 2: След първия месец направи равносметка

Опиши всичко изхарчено в действителност през изминалия месец. Категоризирай покупките си по най-удобния за теб начин. Един примерен списък на месечните ти разходи може да изглежда така:

Месечни доходи:

Заплата: 1000 лева

Допълнителни приходи: 100 лева

Месечни разходи:

Наем: 300 лева

Битови сметки (комунални услуги / ток / телекомуникации): 125 лева

Хранителни стоки: 200 лева

Ресторанти(забавления): 100 лева

Гориво/транспорт: 100 лева

Други разходи: 125 лева.

Спестявания: 150 лева

Стъпка 3: Опиши бюджета си

Въз основа на действителните си месечни разходи и тези, които правиш до момента, можеш да започнеш да разпределяш приходите по различните пера в бюджета си. Предлагаме ти да използваш онлайн платформите или мобилните приложения за управление на лични финанси. Към всяка категория разходи направи следните три колони: сумата от предходния месец, тази, която планираш да изхарчиш и реално платената. Тъй като всеки месец е различен и може да се появят нови или непланирани разходи, съветваме те да предвидиш около 10-15% отклонение между похарчената сума и тази, която ти остава.  

Стъпка 4: Подхождай честно към  себе си и бюджета си

Това са твоите пари и няма смисъл да лъжеш за това колко харчиш. Определяй си реалистични суми по всяко от перата и ако ги надвишиш го отбелязвай правилно. Не се притеснявай, необходимо е време, за да си изградиш навика да го спазваш. Ще има месеци, когато ще отделяш повече пари за спестявания и такива, в които разходите ще надхвърлят предвиденото.

Стъпка 5: Следи бюджета си с течение на времето

Трудната част на бюджета е, че разходите ти могат да се променят от месец на месец. Голямата част от него ще се запази, но трябва да го следиш, за да имаш ясна представа къде отиват парите ти през цялата година. Определянето на бюджет ще отвори очите ти за това колко пари харчиш. Планирай неочакваното. Бюджетът ще те научи, че има някои разходи, които не могат да се предвидят, като повреда в колата или някой уред у дома. Ето защо е необходима подготовка за подобни ситуации.

За по-големите разходи, било то извънредни или планирани проекти, като ремонт или покупка на автомобил например, можеш да използваш потребителски кредит. С него ще разсрочиш плащанията си напред във времето и няма да натовариш месечния си бюджет.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации