Лични финанси

Как да се предпазиш от финансово затруднение?

Публикувано на 5 март 2015 от Катя Делипавлова

Как да се предпазиш от финансово затруднение?

В днешната бързо променяща се икономическа среда е важно да си подготвен за справяне с всякакви затруднения, свързани с финансовото ти състояние.

Ето как можеш да си осигуриш спокойствие по време на непредвидени финансови ситуации:

Спестявания

Не е тайна, че най-добрият начин да си осигуриш финансово спокойствие е като си заделил предварително достатъчна сума пари.

Как обаче да прецениш дали спестената сума е наистина достатъчна? Според експертите сумата, която е необходима на човек да се справи със ситуация на финансово затруднение, като загуба на работата например, е тази, която ще е достатъчна да покрие разходите си за три месеца. Предполага се, че този период е достатъчен, за да си намериш нова работа и да възстановиш баланса доходи-разходи. А спестяването само по себе си не е непосилна задача, стига да знаеш как да управляваш правилно месечния си бюджет.

Застраховка

Дали и какво ще застраховаш е въпрос на личен избор.

Важно е обаче да знаеш, че има застраховки, които ще ти помогнат по време на финансови затруднения като загуба на работата, продължителен болничен и други. Затова е важно, когато теглиш кредит или купуваш стока на изплащане да сключиш допълнителна защита към заема. В зависимост от покритията на конкретната застраховка ще получиш помощ при погасяването на месечните си вноски или възстановяване на стойността на стоката при евентуална щета с нея. Така от една страна месечния ти бюджет няма да пострада, а от друга ще запазиш добрия си кредитен рейтинг. Застраховките са различни типове и има специфики, които е добре да знаеш преди да направиш своя избор.

Допълнителен доход

Получаването на допълнителен доход е в помощ на месечния бюджет не само в период на финансово затруднение, но и през останалото време.

С развитието на онлайн търговията все повече хора имат възможност да печелят допълнителни доходи. Ето няколко идеи:

  • Ако умееш да създаваш креативни неща, като ръчно изработени бижута, плетени аксесоари и други, интернет е подходящ пазар за тях.

  • Можеш също да продадеш ненужните си вещи и така освен допълнителен доход, ще освободиш и място в дома си за нови придобивки.

Друга възможност е да използваш знанията си, за да даваш онлайн уроци – това може да стане както онлайн, така и офлайн. Често допълнителната работа от временно решение на възникнал финансов проблем, може да прерасне в собствен бизнес и източник на основен доход.

Ключът към финансовата стабилност се крие в правилните финансови навици. След като веднъж си ги придобил, ще ти става все по-лесно да постигаш финансовите си цели.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации