Лични финанси

Откъде да напазаруваме изгодно за Бъдни вечер и Коледа?

Публикувано на 9 декември 2014 от Катя Делипавлова

Откъде да напазаруваме изгодно за Бъдни вечер и Коледа?

Коледа е все по-близо и много хора вече се замислят как да посрещнат празниците – дали да пътуват или да си останат вкъщи.

Предимството на пътуването е, че човек открива нови места или се среща с роднини и приятели. Оставането вкъщи носи домашния уют и отново дава възможност да се съберем с най-близките си хора.

Посрещането на празниците е свързано и с приятната емоция на суетенето в кухнята и подготовката на празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа.

Разбира се, неизменна част от това е и пазаруването на продукти и декорация. Затова днес ще ти разкажем как да оптимизираш разходите си по време на празничното пазаруване.

И така, откъде да започнем?

Първата стъпка е изготвянето на списък на гостите. Внимателно прецени точно колко човека ще дойдат за вечеря на 24 декември и колко за обяд на следващия ден.

След като си готов със списъка, премини към подготовката на менюто. Всички знаем, че на Бъдни вечер се сервират нечетен брой постни ястия, а на Коледа – месни.

Към списъка с продуктите за празничното меню добави и графа, в която да отбележиш от къде да ги купиш.

Специално за Бъдни вечер имаш два варианта – да купиш готови ястия или да ги приготвиш. В топлите щандове на хипермаркетите се предлага голямо разнообразие от постни храни, така че можеш да избереш директно от витрината. Покрай празниците има и много ресторанти, предлагащи различни менюта, съобразени с народната традиция, които можеш да поръчаш онлайн. При този вариант ще спестиш време, но първо ще ти излезе по-скъпо и второ, ще се загуби емоцията, за която споменахме.

Ако решиш да приготвиш всичко вкъщи, задачата става малко по-трудна, но пък е по-приятна. Няма да ти даваме списък от ястия или рецепти, тъй като в интернет има много такива, но ще споделим няколко идеи как да купиш по-изгодно някои от нужните ти продукти.

Близкият пазар

За ядките отиди до близкия пазар, където ще откриеш разнообразие на добра цена. Най- изгодният вариант е да купиш няколко вида сурови ядки – фъстъци, бадеми, кашу – и сам да ги опечеш.

Отново от пазара, можеш да купиш сушени и пресни плодове. Съветваме те да купиш насипни сушени плодове, а не пакетирани. От една страна, цената им е по-ниска, а от друга - ще вземеш количеството, което ти е необходимо. И не на последно място – така можеш да видиш точно какво купуваш като качество.

Пак от там можеш да купиш и сушени чушки, както и зелеви или лозови листа за сърмите. На пазара са по-евтини и отново ще можеш да огледаш продуктите преди да ги купиш.

Супермаркетите

За всичко останало от списъка посети близкия супермаркет. Там ще откриеш разнообразие от продукти на промоционални цени и сам ще прецениш кое се вписва най-точно в бюджета ти. Традиционно покрай празниците производителите и вносителите на храни и напитки предлагат атрактивни промоции през големите вериги.

След като напазаруваш ти остава да приготвиш ястията от предварително подготвения списък.

Бюджетът за коледните празници е само част от управлението на личните финанси. За да постигнеш финансова стабилност, трябва да управляваш доходите и разходите си целогодишно. Това не е толкова трудна задача, ако знаеш как да си съставиш семеен бюджет.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации