Лични финанси

Откъде да напазаруваме изгодно за Бъдни вечер и Коледа?

Публикувано на 9 декември 2014 от Катя Делипавлова

Откъде да напазаруваме изгодно за Бъдни вечер и Коледа?

Коледа е все по-близо и много хора вече се замислят как да посрещнат празниците – дали да пътуват или да си останат вкъщи.

Предимството на пътуването е, че човек открива нови места или се среща с роднини и приятели. Оставането вкъщи носи домашния уют и отново дава възможност да се съберем с най-близките си хора.

Посрещането на празниците е свързано и с приятната емоция на суетенето в кухнята и подготовката на празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа.

Разбира се, неизменна част от това е и пазаруването на продукти и декорация. Затова днес ще ти разкажем как да оптимизираш разходите си по време на празничното пазаруване.

И така, откъде да започнем?

Първата стъпка е изготвянето на списък на гостите. Внимателно прецени точно колко човека ще дойдат за вечеря на 24 декември и колко за обяд на следващия ден.

След като си готов със списъка, премини към подготовката на менюто. Всички знаем, че на Бъдни вечер се сервират нечетен брой постни ястия, а на Коледа – месни.

Към списъка с продуктите за празничното меню добави и графа, в която да отбележиш от къде да ги купиш.

Специално за Бъдни вечер имаш два варианта – да купиш готови ястия или да ги приготвиш. В топлите щандове на хипермаркетите се предлага голямо разнообразие от постни храни, така че можеш да избереш директно от витрината. Покрай празниците има и много ресторанти, предлагащи различни менюта, съобразени с народната традиция, които можеш да поръчаш онлайн. При този вариант ще спестиш време, но първо ще ти излезе по-скъпо и второ, ще се загуби емоцията, за която споменахме.

Ако решиш да приготвиш всичко вкъщи, задачата става малко по-трудна, но пък е по-приятна. Няма да ти даваме списък от ястия или рецепти, тъй като в интернет има много такива, но ще споделим няколко идеи как да купиш по-изгодно някои от нужните ти продукти.

Близкият пазар

За ядките отиди до близкия пазар, където ще откриеш разнообразие на добра цена. Най- изгодният вариант е да купиш няколко вида сурови ядки – фъстъци, бадеми, кашу – и сам да ги опечеш.

Отново от пазара, можеш да купиш сушени и пресни плодове. Съветваме те да купиш насипни сушени плодове, а не пакетирани. От една страна, цената им е по-ниска, а от друга - ще вземеш количеството, което ти е необходимо. И не на последно място – така можеш да видиш точно какво купуваш като качество.

Пак от там можеш да купиш и сушени чушки, както и зелеви или лозови листа за сърмите. На пазара са по-евтини и отново ще можеш да огледаш продуктите преди да ги купиш.

Супермаркетите

За всичко останало от списъка посети близкия супермаркет. Там ще откриеш разнообразие от продукти на промоционални цени и сам ще прецениш кое се вписва най-точно в бюджета ти. Традиционно покрай празниците производителите и вносителите на храни и напитки предлагат атрактивни промоции през големите вериги.

След като напазаруваш ти остава да приготвиш ястията от предварително подготвения списък.

Бюджетът за коледните празници е само част от управлението на личните финанси. За да постигнеш финансова стабилност, трябва да управляваш доходите и разходите си целогодишно. Това не е толкова трудна задача, ако знаеш как да си съставиш семеен бюджет.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации