Нашата дейност

Българите управляват парите си все по-умело

Публикувано на 21 декември 2018 от Веселина Евтимова

Българите управляват парите си все по-умело

През последните 6 месеца средният размер на заявленията за потребителски кредит достигна 6 325 лева.

Това показа последното издание на обзора ни "Потребителският кредит на българина".
Нарастващата увереност на хората за бъдещето и повишения и стабилен стандарт на живот са причините все по-често българите да кандидатстват за по-големи кредити. Седмото издание на обзора ни "Потребителският кредит на българина" показва, че средната сума на всички заявления нарасна с 12.8% и достигна 6 325 лева. Любопитното е, че заявленията с най-голяма средна стойност бяха подадени в град Русе – 7 709 лв.

За какво ни трябват кредити?

Трите топ проекта, за които хората най-често кандидатстваха за кредит в периода май-октомври 2018 г. бяха ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Те формираха 78,8% от всички заявления, подадени към БНП Париба Лични Финанси. Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.


Таблица 1: Топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси (като процент от всички молби, получени в периода май-октомври 2018 г.)

Българите са финансови мъдри и обединяват задълженията си

Изданието на обзора за последните шест месеца показва ръст на броя на заявленията на кредитите за обединяване на задължения. Освен това нарасна и средната сума, която достигна рекордната стойност от 8 488 лева. Тези данни сочат ръст от 19,2% в сравнение с година по-рано. Българите все по-добре разбират различните финансови продукти и предимствата им. Друго доказателство за нарастващата финансова грамотност на хората е ръстът от почти 60% на сумите за тези проекти през последните три години.

Кредитът за консолидация на задълженията е много удобен инструмент за оптимизиране на семейния бюджет. Казано по-ясно – с него пестим време и пари. С обединяването на задълженията клиентите могат да изплатят всички свои предишни задължения със само един кредит към една финансова институция. Обикновено това става и при по-изгодни условия в сравнение с периода, когато кредитите са били изтеглени. Друго предимство е, че клиентите плащат само една вноска и съответно само една такса за превод.

Повече увереност, повече пари

С ръста на икономиката, нараства и средната сума на заявленията за потребителски кредити - през последните две години ръстът на годишна база е около 10%. Новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" отчита ръст от 12,8% на средната сума на молбите за потребителски кредити. Според експертите на компанията това е положителен знак, че нараства потреблението и, че хората са по-оптимистично настроени за бъдещето си и личните си финанси и затова кандидатстват за по-големи потребителски кредити.

Лятото е времето за ремонт

Българинът иска не само да си почине през лятото, но и да освежи дома си. Много потребители кандидатстват за ремонт на дома и за стоков кредит за покупка на мебели през ваканционните месеци. Обзорът показа ръст от 11,1% на годишна база на средната сума на заявленията за ремонт на дома и от 13,83% в сумата на молбите за покупка на мебели.

Очевидно хората искат да живеят в по-уютни и красиви домове и използват потребителски кредити за тази цел. Те избират и доверен партньор при реализацията на големи проекти и затова удобните за управление и съобразени с индивидуалните им нужди кредити на БНП Париба Лични Финанси са все по-предпочитани.  Компанията отпуска до 80 000 лева за такива цели, а периодът на изплащане е до 96 месеца.

Кандидатстването онлайн е по-удобно

Българите не само умело управляват парите си, но и смело кандидатстват за кредити чрез алтернативни канали. В периода май-октомври 2018 г. 65,8% от молбите за потребителски кредити от БНП Париба Лични Финанси бяха подадени онлайн или по телефона. Защо тези канали са все по-популярни? Защото са кандидатстването е бързо и лесно, а и можеш да го направиш където и да си. Опитай и ти - кандидатствай онлайн с три лесни стъпки на сайта ни.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации