Лични финанси

5 съвета за Коледа с ограничен бюджет

Публикувано на 14 декември 2015 от Янита Минкова

5 съвета за Коледа с ограничен бюджет

Коледните празници чукат на вратата. Ако все още не си се настроил на празнична вълна, ти предлагаме няколко съвета за изгодна подготовка:

1. Състави празничен бюджет

За да се предпазиш от финансово затруднение точно в разгара на празниците, те съветваме да определиш бюджет, с който да планираш основните разходи около празниците. Отдели сумата за най-важните покупки и не се втурвай в излишни харчове. Така ще се предпазиш от “финансов махмурлук” след празниците.

2. Помисли за подаръците

Ако искаш да зарадваш повече близките си, можеш да подготвиш подаръците собственоръчно. Вземи коледни декорации, дебел картон и направи картички. Можеш да помислиш за някоя дейност, която ти е приятна и да се отдадеш на творчество. Например, ако умееш да шиеш, можеш да направиш подвързия за книга или таблет.

Е, ако не си от творческите личности и дълго обмисляш различни варианти, може да ти се наложи да пазаруваш в последния момент.

3. Направи си коледна украса

Можеш да направиш ревизия на миналогодишната и да помислиш как би могъл да я преобразиш, за да я използваш отново същата, но все пак да бъде различна. В интернет ще откриеш интересни идеи, които да те вдъхновят. Това занимание ще се отрази благоприятно не само на портфейла, но ще ти спести и обиколките из препълнените магазини. Все пак е редно  да вземеш поне една нова играчка за елхата :)

4. Празничното пазаруване

Магазините изобилстват от празнични изкушения. Ето защо е важно да съставиш подробен списък с необходимите продукти за коледната трапеза и да се придържаш към определения бюджет. Помисли за вариант да подготвиш ястията, които можеш, вместо да купуваш готови.Развихри се! Останалото напазарувай отрано, като оставиш само пресните плодове и зеленчуци за накрая.

5. Наслади се на уюта на дома

След като вече си подготвил подаръците, украсата и си се снабдил с необходимото за трапезата, остава да се отпуснеш и да изживееш празника. В крайна сметка Коледа е времето, което трябва да посветим на близките и приятелите си.

В основата на добрата организация е правилното планиране на семейния бюджет. След като се погрижиш за най-големите пера в него – храната и подаръците, можеш спокойно да посрещнеш празниците. Ако с нашите съвети успееш да спестиш средства, можеш да помислиш и за зимна ваканция.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации