Лични финанси

5 лоши финансови навика, които трябва да спреш веднага

Публикувано на 6 октомври 2015 от Янита Минкова

5 лоши финансови навика, които трябва да спреш веднага

Случвало ли ти се е в края на месеца да останеш без пари? Ако е така значи сериозно трябва да анализираш как и за какво харчиш. За да ти помогнем, ти представяме 5-те вредни навика за личните финанси, от които трябва да се откажеш веднага.

Навик #1: Спри да харчиш повече, отколкото получаваш

Ако често ти се случва в седмицата преди заплата да си на „червено“, значи се увличаш в ежедневните си разходи. Тогава най-лесно е да се обърнеш към приятел и да поискаш пари назаем, за да изкараш до края на месеца. Това е един от най-вредните финансови навици, които пречат на финансовото ти спокойствие. Ето защо те съветваме да започнеш да планираш разходите си още в началото на месеца. Така ще можеш да разпределиш приходите си и да ти останат пари до получаване на заплатата. За да се справиш с това, полезно ще ти бъде създаването на семеен бюджет.

Навик #2: Спри да игнорираш сметките си

Ненавременното плащане на битовите сметки или вноски по текущи задължения се отразява неблагоприятно на финансовото ти състояние и на кредитната ти история. Закъснелите плащания могат да те определят като ненадежден платец и това да ти попречи, когато имаш нужда от заем за ремонт у дома или покупка на нова кола. Ето защо, когато получиш заплатата си първо трябва да платиш всичките си сметки и задължения, а каквото остане след това – да разпределиш равномерно за месеца.

Навик #3: Спри да пречиш на спестяванията си

Неправилното разпределение на приходите е пречка да отделяш пари за спестявания. Ето защо, освен навременното плащане на сметките си, трябва да предвидиш и плащане към себе си. Опитай се да отделяш между 5% и 10% от средствата за спестявания. Можеш да настроиш автоматичен превод от заплатата към спестовната си сметка. Ползата от заделянето на пари на страна ще усетиш след време, когато се наложи да посрещнеш непредвидени разходи.

Навик #4: Спри да се оплакваш от заплатата си

Ако смяташ, че заплатата ти не отговаря на работата, която извършваш – решението е едно. Преговаряй с ръководството на компанията, за която работиш, за повишение. В случай, че не получиш удовлетворение, можеш да потърсиш по-високо платена работа или да намериш източник за изкарване на допълнителни доходи. Друг вариант е да повишиш професионалната си квалификация.

Навик #5: Спри да харчиш за необмислени покупки

Това е един от навиците, които просто имаш, но не осъзнаваш. Ето защо, трябва да направиш анализ на ежедневните си разходи и да се опиташ да ги намалиш драстично. Например, вместо да даваш по 3 лв. за кафе в офиса, можеш да си носиш от вкъщи. Същото важи и за обяда. Приблизително между 100 и 200 лв. са разходите ти на месец само за обяд навън, по време на работа. Тези пари можеш да спестиш или с тях да си купиш нещо наистина необходимо.

Добре управляваните приходи могат да те предпазят от финансови затруднения. Ето защо е важно да подобриш финансовите си навици, като планираш не само месечния, но и годишния семеен бюджет.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации